Ilmasto: Suurimman osan vuodesta, etenkin kesällä, on täällä Pohjois-Meksikossa todella kuivaa ja harvoin sataa. Elo-syyskuussa on sitten sade- ja hurrikaanikausi. Hurrikaanit, hehe :D Nyt alkaa ilmeisesti taittua siihen sadekauteen koska parina päivänä on satanut jo. Sade (ja ukkonen) alkaa kohtuu yllättäen ja sade on tosi raivokas sen aikaa kun kestää. Eivät ole kestäneet kauaa eikä niillä ole tapanakaan. Ongelmana on se, että täällä ei viemäröinti toimi oikeastaan ollenkaan. Kaupungissa, jossa kukaan ei pyöräile tai kävele mihinkään vaan menee aina autolla, on pieni ongelma kun teillä on paikoin jotain 40cm vettä jo vartin kaatosateen jälkeen. Sadekaudella on kuulemma varsin mielenkiintoista :) Lämmintä on ollut, joka päivä yli 30 astetta. Loppuviikoksi lupasi juuri taas aurinkoa ja 37-39 astetta, heh. Lunta on kuulemma kerran 20 vuodessa :)

Luonto ja maisemat: Luontoon ei ole vielä paljoa ehtinyt tutustua, kuivakkaa metsää täällä tuntuu olevan. Ja palmuja toki :) Eläimistä kuulemma jotain peuroja, mustakarhuja, puumia, vuoristokissoja ja jotain leijonia, yeah. Ei oo ees mitään megaötököitä vielä näkynyt, mitä nyt parissa kämpässä oli torakoita ja muutama kuollut jättiheinäsirkka kadulla :) Monterreyn vieressä on korkea vuori, Cerro de la Silla, ja hieman matalampi vuoriryhmä jonka nimeä en tiedä. Toimivat ainakin maamerkkeinä, tietää aina ilmansuunnat :)

Kaupunki: Kaupunkimaisema on aika perus etelä-karua. Julkisivut on ränsistyneitä ja katujen päällysteet on siinä kunnossa ettei kukaan täällä ainakaan rullaluistele :) Kuitenkin ihan siistiä on eikä täällä tunnu olevan kulkukoiria tai vastaavia elukoita eikä täällä edes haise pahalle. Vaikka miljoonakaupunki onkin, n. 4.5M asukasta, ei täällä ole kovin kummoista keskustaa. Ei pilvenpiirtäjiä eikä mitään semmosta varsinaista "Business Destrictiä". Kaupunki on tosi laajalle levittäytynyt, matalaa taloa matalan talon perään kilometrikaupalla. Ei kyllä silti mitään verrattuna Mexico Cityyn jota jatkui n. 25 minuuttia.. lentokoneessa :D Koulu on vähän isomman tien vieressä ja siellä lähellä on aika paljon isoa kauppaa, kauppakeskusta, leffateatteria sun muuta perussettiä. Yöelämä on keskustassa vanhassa kaupungissa, El Barrio Antiguossa, jonne ajaa koululta taksilla jotain 10min ja maksaa pari-kolme euroa. Meksikon-matkaamisen kannalta Monterrey on aika perseessä, sillä kaikki Mayakulttuuri ja muut isot kaupungit ovat etelässä ja sinne tosiaan on matkaa varmaan vajaa 2000km.

Ruoka & juoma: Ruoka on keskimäärin kyllä tosi epäterveellistä ja rasvaista. Kaiken paistamisessa käytetään epäterveellistä maissiöljyä ja muutenkin rasvan, suolan, juuston yms määrässä ei kyllä säästellä. Sen kyllä näkee paikallisista. Siinä missä espanjalaiset on keskimäärin aika laihoja, meksikolaisilla ylipaino on todellinen ongelma. En ihan oikeasti ole kovin montaa hottista laihaa tyttöä täällä nähnyt, höh. Limppari on kaupassa halvempaa kuin vesi, ja kuulemma Monterrey onkin maailman suurin Coca Colan kuluttaja väkilukuun nähden. Ite kyllä yritän juoda vettä tai ainakin laittilimppaa :) Saapi nähdä laihtuuko vai lihooko tällä reissulla, ainakin liikuntamahdollisuudet on ollu tosi hyvät. Itse ruokaa on osin sitä mitä odotinkin, osin vähän eri.. papuja syödään ehkä odotettua vähemmän, juustoa taas enemmän :) On tortillaa, nachoja, salsaa ja kaikkea mahdollista mistä Suomessa ei ole kuullutkaan. Ruokiin tutustuminen on vielä pahasti kesken mutta hyvää on kyllä aina ollut. Extrabonus: Sydäntä lämmittää erityisesti lihakimpaleiden hinta; kaupassa tänään vilkaisin lihatiskiä, pihvihärän sisäfile päälle 10e/kilo, ulkofile 5e/kilo ja tavara on kyllä taatusti parempaa ku Suomessa!! Grilli on pakko-ostos patiolle :)

Kieli & kulttuuri: Monterrey eroaa kohtuu paljon muusta Meksikosta. Rikkaita on paljon enemmän ja köyhiä taas vähemmän. Monterrey on Meksikon liike-elämän sydän ja kansainvälisyys kyllä näkyy täällä. Etenkin tuo naapurimaa USA. Löytyy sevenelevenit, KFC, McDonalds, Burger King, Subway, Applebee's ja varmaan 20 muuta jenkkiketjua joista en ole Suomessa edes kuullut. Turisteja täällä ei silti ole juuri lainkaan, vaalea Anna tuntuu ainakin olevan ihan nähtävyys kadulla. Koululla toki tilanne on varmasti toinen, siellä on paljon ulkkareita. Paikalliset on kyllä tosi mukavia, aina saa apua kun pyytää eikä ne hermostu vaikkei me niistä mitään tajuttaisikaan :) Taksikuskeja nyt pitää vähän aina patistella laittamaan sen mittarin päälle, se lienee ihan kulttuuria..

Englantia täällä ei vanhat ihmiset puhu ollenkaan, norminuoret puhuu muutaman sanan ja ainoastaan korkeasti koulutetut oikeasti osaavat englantia hyvin. Tavallaan ihan hyvä vaan, koko ajan kyllä ainakin yritetään tulla toimeen espanjalla eivätkä nää vaihda heti englantiin kuten esim. Barcelonassa. Espanjaa täällä puhutaan kohtuu siedettävällä nopeudella eikä murre ole mitenkään mahdoton ymmärtää. R on aika voimakas monen puheessa ja toki sanojen alkuja ja loppuja on välillä lähes mahdotonta erottaa mutta voisi tilanne paljon vaikeampi olla. Itse oon päättänyt opetella puhumaan kunnon Monterreyn murteella r:ää murtaen, mun mielestä ihan siistin kuuloista :)

Pari kuvaa meidän hotellihuoneen ikkunasta, näkymää keskustan katoista

134141.jpg

134140.jpg