190988.jpg
Zacatecasin keskustaa vähän korkeammasta perspektiivistä.

Zacatecas on tosiaan Zacatecasin osavaltion pääkaupunki, ilmeisesti siellä nyt on palttiarallaa miljoona asukasta tai vähän päälle. Se sijaitsee aika keskivaiheilla Meksikoa, Monterreystä siis vähän länteen ja aika paljon enemmän etelään. Se sijaitsee huomattavasti korkeammalla, n. 2,5km korkeudessa meren pinnasta (Monterrey ~700m), ja sen kyllä tuntee ilmastossa. Ensimmäistä kertaa joutui oikein takkiakin käyttämään aamusella ja iltasella, päivällä pärjäsi t-paidalla. Monterrey tuntuu ihan meksikolaisittainkin olevan tosi kuuma paikka kun kaikkialla tuntuu olevan viileämpää.. paitsi talvella, jolloin Monterreyssä on ihan saakelin kylmä paikallismittapuulla.

Luonto on Zacatecasissa selkeästi vihreämpää ku Monterreyn aavikko. Ei mitään sademetsää vaan semmosta kuivahkoa metsäjuttua (ja toki paljon kaktuksia), kuitenkin vihreähköä jo. Saman verran ku ois vielä ajeltu etelään niin oltais varmaan jo hiljalleen päästy kolkuttelemaan oikeasti vihreiden alueiden ovia.

Itse kaupunki on aika paljon meksikolaisempi ku Monterrey, sen jo näki katukuvassa siitäkin, ettei oikein missään näkyny jenkki-pikaruokaketjuja. En edes nähny yhtäkään Burger Kingiä tai Carl's Jr.:a. Hintataso oli jonkin verran halvempi muttei nyt mitenkään naurettavan paljon. Ei oikeastaan edes kokeiltu mutta veikkaan kyllä ettei paikalliset olis senkään vertaa englantia puhuneet ku Monterreyssä.

Kaupungilla on historiassaan jotain tekemistä Meksikon itsenäisyystaistelun kanssa, siksipä se on suosittu pyhiinvaelluspaikka itsenäisyysviikolla. Itse asiassa koko syyskuun siellä näytti olevan ties mitä tapahtumaa, varmaankin astetta hiljaisempi sitten muuhun aikaan vuodesta. Keskustan alueella oli hienoja kirkkoja ja muuta settiä, kapeita katuja ja hirveitä korkeuseroja, tuli ihan joku Välimeren kaupunki mieleen. Monterreyn tapaan kaupunki on vuorten ympäröimä ja maisemat on kyllä kieltämättä aika vaikuttavat.

190986.jpg
Näkymää Zacatecasin keskustassa.

Löytyi sieltäkin hienostoalue, vähän verrattavissa San Pedroon täällä mutta paaaaaaljon pienempi. Siellä oli tosi kaunis puisto missä oli kyllä pitkään aikaan hienoin suihkulähde, joka suihki vettä tosi korkealle, vieläpä jokseenkin musiikin tahdissa. Kuvat ei tietenkään tee oikeutta, mutta tässä silti yksi Annan otos:

190982.jpg
Hiano suihkulähde.

Oli kyllä kiva kaupunki kokonaisuudessaan, oikein kannattava reissu. Monterreyssä ei kyllä tosiaan niin hirveesti nähtävää ole, ehkäpä Guadalajarassa sitten enemmän :)