Täällä tulee istuttua kohtuu paljon bussissa, ainakin iso osa koulumatkoista (sillo ku en saa lirkuteltua tytöiltä kyytiä kotiin). Niinpä on myös aina aikaa ajatella kaikkia juttuja.

Kuten aikaisemmin taisin jo kirjoittaa, meksikolaiset istuu bussissa poikkeuksetta käytäväpaikalla jättäen ikkunapaikan tyhjäksi. Tosi outo tapa, sit ku kysyy "anteeksi, saisinko istuutua?" niin ne kääntyy penkissään niin, että pääsee luikkaamaan ikkunapaikalle. Käytäväpaikkaa ei siis jätetä :)

Tähän mennessä oon aina istunu suomalaisittain kiltisti ikkunapaikalle jättäen käytäväpaikan tyhjäksi. Tänään nyt sitten iso kassi ahdisti ja päätin reteästi paikallisittain istua suoraan käytäväpaikalle vaikka bussi oli puolitäynnä. Sitten se iski: "Helvetti tässähän on mukavampi istua." Aurinko paistaa vähemmän käytäväpaikalle, jalkotilaa saa vähän varastettua käytävän puolelta ja on pienempi mahdollisuus, että joku tunkee viereen istumaan.

Jotenkin kaikki palaset loksahti kohdalleen. Suomalainen ajattelee: "En minä kehtaa tässä käytäväpaikalla suoraan istua, ihmiset katsoo pahasti ja joku voi jäädä ilman istumapaikkaa." Meksikolainen taas ajattelee: "Istunpa tässä käytäväpaikalla kun tässä on kivempi. Jos joku tahtoo istuutua tuohon ikkunapaikalle, senkus tulee ja istuutuu. Jos ei pyydä minua siirtymään jää minulle parempi tila istua tässä."

Ei siis niinkään, että meksikolaiset olisi jotenkin tahallaan vittumaisia. Täällä ei vaan ole häpeä asettaa itseään muiden edelle, jos itse istuutuu ensin voi huoletta pitää käytäväpaikan ja jos joku muu tahtoo istuutua, istukoot huonommalle paikalle ja nähkööt vaivan siihen siirtyäkseen. Täällä ei ole häpeä ajatella omaa mukavuuttaan, Suomessa hävettää jo valmiiksi mitä muut saattavat ajatella.

Teoriasta empiriaan,  vois  Suomessa istua pokkana lähes täyden bussin käytäväpaikalle ja olla tekemättä elettäkään siirtyäkseen. Sitten kun joku töksäyttää: "Anteeksi saako tähän muutkin istua" voi rauhallisesti todeta "Olkaa hyvä vain", kääntää polvensa pois edestä ja odottaa ymmärtääkö toinen siirtyä siihen ikkunapaikalle vai saako suoraan käsilaukusta päähän :)